5 Manieren om 1 methode in je praktijk te gebruiken

Regelmatig krijg ik de vraag waarom het verstandig is om met een vaste methode te werken. Behalve dat een methode structuur en richting geeft, is in mijn ogen nog een heel groot pluspunt. Dat is dat je 1 methode op heel veel verschillende manieren kunt inzetten in je praktijk. Daarom deel ik vandaag alvast 5 manieren waarop je dit kunt doen.

1. Een methode voor individuele coaching

Als je een praktijk start, is het vaak uitproberen wat werkt. Op welke manier kun jij jouw klanten het beste helpen? Op een gegeven moment ontdek je, dat je dit vaak op een bepaalde manier doet. Dat je steeds een aantal dezelfde stappen doorloopt om het gewenste resultaat te bereiken. Dit is vaak het begin van een methode. Daarnaast zijn er in verschillende vakgebieden ook zogenaamde franchise-methodes (met bijbehorende werkboeken) die jij kunt inzetten in jouw praktijk. 

 

Natuurlijk zul je per klant kijken wat de hulpvraag is en daar op inspelen. Er is immers niet voor niets sprake van individuele coaching. Toch zul je in grote lijnen steeds dezelfde stappen volgen met iedere klant.

2. Van individuele coaching naar groepscoaching

Op het moment dat de individuele coaching loopt, wordt vaak een volgende stap gezet: groepscoaching. Door met groepen te werken kun je immers in minder tijd meer mensen helpen. De methode die je voor de individuele coaching gebruikt, werkt natuurlijk ook bij groepscoaching. Hiermee wil ik niet zeggen dat je deze 1 op 1 kunt kopiëren. Want het werken met groepen is wel degelijk anders dan individueel. Maar als persoon A bij de individuele coaching 5 stappen moet doorlopen om bij het eindresultaat te komen, verandert dat natuurlijk niet op het moment dat persoon A bij een groep aansluit. Om hetzelfde resultaat in een groep te realiseren zijn wel aanpassingen nodig. Maar de basis van de methode zal hetzelfde blijven.

3. Een workshop als afgeleide van een methode

Een methode is een ideaal hulpmiddel om voor een workshop te gebruiken. Je kunt jouw methode dan op 2 manieren inzetten. De ene optie is om jouw methode als rode draad van de workshop te gebruiken. Iedere stap uit de methode vormt dan een onderwerp tijdens de workshop. Het alternatief is om tijdens de workshop 1 (of 2) stappen uit jouw methode uit te lichten. Dan maak je van 1 stap het hoofdonderwerp. Het grote voordeel van deze tweede optie is, dat je bij een methode die uit 5 stappen bestaat, al snel 5 verschillende workshop kunt geven. Dan zet je dus steeds 1 stap uit de methode centraal.

4. Een methode als basis voor een webinar

Een webinar is weer een andere manier om je methode in jouw praktijk te gebruiken. Waar je bij een workshop interactief bezig bent, is een webinar meer gericht op het zenden van informatie. Ook daarbij kun je jouw methode als kapstok gebruiken. Hiervoor geldt min of meer hetzelfde als bij een workshop. Je kunt er voor kiezen om alle stappen uit de methode aan bod te laten komen of slechts 1 stap. Bij een webinar heeft het de voorkeur om alle stappen (of in ieder geval meerdere stappen) te bespreken. Als je je tijdens een webinar focust op slechts 1 stap uit je methode, is de kans groot dat je te veel de diepte in gaat op dat moment. Dat zal niet je bedoeling zijn, aangezien je meestal een webinar inzet als kennismaking, van waaruit je vervolgens klanten kunt aantrekken.

5. Een online training met je methode als framework

Een vijfde manier om je methode in je praktijk in te zetten is op het moment dat je naast je live coaching ook online coaching wilt aanbieden. Bij het maken van een online training kun je ook weer jouw methode als uitgangspunt nemen. Je kunt dit vergelijken met stap 2. Ook nu geldt dat je de basis van je methode prima kunt aanhouden. Alleen moet een online training weer aan andere eisen voldoen dan individuele coaching of groepscoaching om de kwaliteit en het gewenste resultaat te waarborgen. Maar als uitgangspunt zou ik hiervoor zeker je methode gebruiken.

Bonustip 😉

Naast bovengenoemde opties kun je jouw methode natuurlijk ook nog heel eenvoudig inzetten als inspiratie voor allerlei content, zoals blogs en social media berichten. Iedere stap uit jouw methode vormt ongetwijfeld een bron aan ideeën, waarover je content kunt delen. Maak daar gebruik van!

Wil je meer weten over hoe je een methode in jouw praktijk kunt inzetten?

Ik ben erg benieuwd welke inzichten je uit dit blog haalt. Heb jij al eens op deze manier gekeken naar het werken met een methode? Was jij je al bewust van wat je allemaal met 1 methode kunt doen in jouw praktijk? Ik lees graag in een reactie wat jij met jouw inzichten gaat doen. 

 

Word je door dit blog geprikkeld om je eigen methode te ontwikkelen, of om de methode waar je misschien al mee werkt op meer manieren in te zetten in je praktijk? Meld je dan aan voor het gratis webinar dat ik op dinsdag 18 mei geef. Dan deel ik een aantal basisprincipes die je op orde moet hebben in je praktijk om succesvol met groepen te gaan werken. Het werken met een methode speelt daarin een belangrijke rol. Tijdens het webinar ga ik hier dan ook dieper op in. Wil je hier meer over weten? Meld je dan hier aan!