5 tips voor een goede PowerPointpresentatie bij je training

Als je een groepstraining gaat geven, is het heel verleidelijk om een PowerPointpresentatie te gebruiken. Je hebt dan een houvast om je verhaal te doen en al jouw kennis over te dragen. Dat kan goed werken, mits je een PowerPointpresentatie op een goede manier inzet. Dus als ondersteuning van jouw verhaal. En dat blijkt voor velen nog best wel een uitdaging.

Iedereen kan wel een voorbeeld noemen van een ellenlange presentatie, waarbij talloze sheets in een hoog tempo er doorheen gedraaid worden. Vol met teksten, onleesbare grafieken en met nauwelijks aanvulling vanuit een persoonlijk verhaal. Saai om te volgen en je onthoudt er niets van.


 Daarom deel ik in dit blog 5 tips om rekening mee te houden. Met deze tips kun jij een PowerPointpresentatie als hulpmiddel gebruiken om jouw verhaal te vertellen en jouw kennis over te dragen aan een groep.

TIP 1: Creëer rust en overzicht in je presentatie

Maak je presentatie overzichtelijk door de sheets steeds op eenzelfde manier op te bouwen. Denk hierbij aan:

  • een vaste plek voor je logo
  • een beperkt kleurgebruik om duidelijk te maken wat de betekenis van een bepaalde kleur tekst is
  • een vast lettertype
Eenheid zorgt voor rust en overzicht, waardoor de deelnemers niet teveel prikkels krijgen en zich dus kunnen concentreren op jouw verhaal.  En daar gaat het tenslotte om.

TIP 2: Zorg voor een duidelijk lettertype met een goede grootte

Een manier om er voor te zorgen dat deelnemers de tekst goed kunnen lezen, is te kiezen voor een duidelijk lettertype. Een strak en wat meer zakelijk lettertype (schreefloos) is rustiger voor de ogen om te lezen dan een creatiever lettertype met allerlei tierelantijnen. Ook de grootte van de tekst is van belang. Door een wat grotere letter te kiezen, komt er automatisch al minder tekst op een sheet te staan. Als richtlijn wordt vaak gezegd dat de tekst een minimale grootte van 24 moet hebben. Je kunt daarbij nog variëren in grootte van de titel/de kop van de sheet en de overige tekst.

TIP 3: Beperk de hoeveelheid tekst

Deze tip sluit aan op de vorige tip. We hebben vaak de neiging om heel veel te willen vertellen. Om er voor te zorgen dat de deelnemers niets missen, is de de verleiding groot om daarom heel veel tekst te gebruiken in een presentatie. Met het idee dat de deelnemers het dan allemaal kunnen lezen. Dit werkt averechts. Op het moment dat iemand probeert de tekst te lezen, kan diegene niet ook nog naar jou luisteren. Als er dan ook nog eens heel veel tekst staat, kan het zijn dat iemand de tekst niet helemaal gelezen heeft op het moment dat de volgende sheet alweer in beeld komt. Dat zorgt alleen maar voor frustratie. Dus zorg er voor dat je niet teveel tekst op 1 sheet plaatst.

 

Een richtlijn die vaak genoemd wordt is de 1-6-6 regel: 1 onderwerp per sheet, maximaal 6 regels tekst die weer uit maximaal 6 woorden bestaan. Persoonlijk vind ik dit al veel. Zeker als die zinnen aaneengesloten worden geschreven. Dan is het al een uitdaging om alles te lezen. Daarom ook ter aanvulling ook de volgende tip.

TIP 4: Gebruik witregels en lege sheets

Nog een manier om rust te creëren in je presentatie is door witregels toe te voegen in de teksten. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een opsomming, zijn witregels een must. Het is veel eenvoudiger om een opsommig te lezen, als na iedere regel even een witregel is gebruikt. Op die manier kun je de tekst veel beter in je opnemen.

 

Ook is het slim om af en toe een volledig lege sheet op te nemen in je presentatie. Als zo’n witte sheet verschijnt, geeft dat de deelnemers even rust wat betreft het kijken. Je kunt deze momenten gebruiken om juist de aandacht naar jou en jouw verhaal toe te trekken.

TIP 5: Varieer tekst met afbeeldingen

Deze laatste tip is misschien wel 1 van de belangrijkste tips. Mogelijk had ik beter nog als titel kunnen schrijven: gebruik krachtige afbeeldingen. Want juist het gebruik van goede afbeeldingen is heel belangrijk in een PowerPointpresentatie. Ten eerste denken veel mensen via beelden en kunnen ze juist door een afbeelding de boodschap beter onthouden. Je kunt beter een presentatie maken met alleen maar (goede) afbeeldingen, dan met alleen maar tekst. Niet voor niets wordt er vaak gezegd: een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Kunst is alleen wel om een afbeelding te vinden, die jouw verhaal echt ondersteunt en verduidelijkt. 

 

Zorg er in ieder geval voor dat een afbeelding duidelijk zichtbaar is. Te vaak wordt er bijvoorbeeld een grafiek in een presentatie opgenomen, die niet leesbaar is. En dat zorgt alleen maar voor afleiding en frustratie bij de deelnemers. Dan raak je de aandacht kwijt en dat is zonde. Het loont echt om even wat tijd te steken in het vinden van de juiste afbeeldingen.

SAMENGEVAT:

Een PowerPointpresentatie kan een geweldig hulpmiddel zijn om jouw kennis te delen met meer mensen tegelijk. Zorg er alleen voor dat de presentatie een hulpmiddel is en blijft dat jouw verhaal ondersteunt. Dit kan alleen als je de presentatie niet laat overheersen. Gebruik daarvoor de bovengenoemde tips!

Ga jij iets veranderen aan jouw PowerPointpresentatie?

Ik ben natuurlijk nu heel benieuwd of deze tips jou nog nieuwe inzichten heeft gegeven. Gebruik jij regelmatig PowerPointpresentaties bij jouw trainingen? Ga je nu dingen in jouw presentatie veranderen, of zijn deze tips al bekend bij jou? Heb je misschien nog een aanvullende tip? Leuk als je dit deelt in een reactie. Veel succes in ieder geval met je volgende presentatie!

 

Heb je niet zo’n moeite met het maken van een presentatie, maar heb je wel vragen over het maken van een training? Vraag dan een gratis brainstormsessie aan. Dan spreken we online met elkaar af, zodat ik een half uurtje met je mee kan denken hoe jij jouw kennis met meer mensen tegelijkertijd kunt delen.