Doe waar je blij van wordt!

Op het moment dat jij de keuze maakt om naast jouw individuele coaching ook met groepen te gaan werken, komen er ongetwijfeld heel veel vragen bij je op. Misschien herken je deze wel:

* Kan ik eigenlijk wel een groepstraining geven?

* Hoe bouw ik een goede training op?

* Moet ik ook een online training maken?

* Hoe houd ik de aandacht van de deelnemers vast?

* Bied ik wel voldoende waarde?

* Hoe zorg ik ervoor dat mijn deelnemers het gewenste resultaat behalen?

* ……….. vul maar in, je hebt vast zelf nog wel meer voorbeelden.

 

Het is ook logisch dat dit soort vragen voorbij flitsen. Jammer alleen als deze vragen de overhand nemen en jouw enthousiasme daardoor daalt. Daarom wil ik je met dit blog een hart onder de riem steken. Als jij blij bent, zal dat zeker een positieve invloed hebben op de groep en op hetgeen de deelnemers leren. 

Het leereffect bij een enthousiaste overdracht

Doel van jouw training is natuurlijk dat deelnemers wat leren. Er zijn daarom wel wat regels en richtlijnen waar een goede training aan moet voldoen om die kwaliteit te kunnen garanderen. De manier waarop de kennis vervolgens wordt overgebracht is echter nog veel belangrijker. Ga voor jezelf maar eens na bij welke trainingen jij het meeste hebt geleerd. Was dat op het moment dat je een degelijke, goed opgebouwde training volgde bij iemand die geen enkele vorm van enthousiasme toonde? Bij iemand van wie je merkte dat de training verplichte kost was?  Of heb jij meer geleerd bij die ene training die af en toe misschien wat rommelig was, maar waarvan de trainer vol enthousiasme en geestdrift zijn/haar kennis met jou deelde? Ik vermoed bij de laatste! En dat is ook heel logisch. Het is veel eenvoudiger om je focus te houden op het moment dat er lekker vaart in een training zit en er van alles gebeurt. 

De invloed van jouw enthousiasme op de groep

Als trainer heb je logischerwijs een enorme impact op de groep. Dat is ook logisch. Je brengt het automatisch over op de groep als jij lekker in je vel zit. Dus wees jezelf en doe de dingen op jouw manier. Ook als dat niet helemaal volgens het boekje is. Als jij namelijk laat zien dat je het naar je zin hebt en dat je op gemak bent, zullen jouw deelnemers dat feilloos oppikken en overnemen. Hierdoor zal de sfeer veel meer ontspannen zijn. Op het moment dat jij je niet comfortabel voelt, omdat je volgens het boekje wilt werken, merkt de groep dat. Dan gaan ook de deelnemers zich meer geforceerd gedragen. Wat denk je dat dit doet met de groep? En met het leereffect? 

Mensen doen zaken met mensen en mensen willen leren van mensen. Niet van robots. Door zelf het goede voorbeeld te geven vergroot je het plezier in de groep en daarmee ook de kansen op het behalen van het gewenste resultaat. Enthousiaste deelnemers zullen immers meer bereid zijn zich in te zetten, dan deelnemers die er geen zin (meer) in hebben. Daar speel jij een belangrijke rol in. 

Mijn conclusie

Het allerbelangrijkste is dat jij doet waar je blij van wordt. Want jouw enthousiasme heeft invloed op het leereffect en het enthousiasme en de betrokkenheid van de deelnemers. Voorwaarde hierbij is wel dat jij jezelf blijft en niet geforceerd te werk gaat. Natuurlijk moet een training ook wel aan bepaalde eisen of richtlijnen voldoen om een bepaalde kwaliteit te waarborgen. Maar uiteindelijk wint het enthousiasme het van de perfect opgebouwde training. Want daar worden de deelnemers niet warm van. Van jouw enthousiasme wel. 


Wat is jouw ervaring? Herken je dit of kijk je hier heel anders tegenaan? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht.

2 thoughts on “Doe waar je blij van wordt!

 1. Mooi verwoord Irma, dankjewel hier in deze blog voor het delen.
  Ik kan me er helemaal in vinden maar toch fijn om dit nog even zo te horen en mee te kunnen nemen en weer dingen van te leren en op te steken!
  Mijn ervaring is ook:
  als je iets doet waar je niet helemaal achter staat dan voelen mensen dat toch en ben je ook minder flexibel in onverwachte momenten of zelfs zo gespannen dat je de sfeer in de groep niet goed kunt oppikken omdat je jezelf staande moet houden. Dat heb ik geweten…
  Beter een manier zoeken die bij je past en dat straal je dan ook uit!
  Bedankt en succes verder!

  1. Beste Anja,

   Fijn om te horen dat deze reminder van pas komt om weer even dingen te leren. Mooi dat dit herkenbaar is. Het zelf ervaren dat dit bv. spanning oplevert is niet fijn, maar dat zorgt er wel voor dat je weet dat je dit niet meer wilt. Veel succes en vooral plezier met het doen waar jij blij van wordt.

   Hartelijke groet, Irma

Comments are closed.