De termen groepscursus, groepstraining en groepstraject worden in coachland vaak door elkaar gebruikt. En dan vergeet ik nog het woord groepsprogramma. Ook ik ben niet altijd even consequent hierin. Hoogste tijd dus om te onderzoeken of er echt verschil zit tussen deze groepsbijeenkomsten, of beter gezegd, leeractiviteiten voor groepen. Aan de hand van de gevonden definities ga ik proberen duidelijkheid te scheppen, zodat jij een bewuste keuze kunt maken hoe jij jouw kennis met een groep kunt delen.
Groepscursussen

Het eerste wat ik tegenkom bij het woord cursus is een reeks aan lessen. Als ik iets verder graaf, dan komt de toevoeging over een bepaald onderwerp naar voren. Ook de woorden kortdurende leergang / lesperiode kom ik een paar keer tegen.
Als ik dan mijn visie daar op los laat, gaat het dus bij een cursus om een kortdurende serie van bijeenkomsten, waarbij 1 onderwerp centraal staat. Ook wordt de nadruk meer gelegd op theoretische kennis overbrengen, dan op het toepassen van die kennis en het oefenen van vaardigheden.
Groepstrainingen
In mijn zoektocht naar de definitie van trainen kom ik hoofdzakelijk de volgende woorden tegen: oefenen, oefenen van een vaardigheid. In coachland of op het gebied van opleidingen gaat het bij trainen om het leren toepassen van de theorie of vaardigheden in de praktijk.
Als je dan verder gaat kijken naar de tijdsduur van een training, dan ontstaat het beeld dat een training vaak korter is dan een cursus. Dit komt doordat bij een training vaak meer specifieke vaardigheden worden getraind. Vanuit dit oogpunt is het ook niet verrassend dat bij het woord training vaak gedacht wordt aan sporten. Al zijn er natuurlijk nog talloze andere vaardigheden die men kan leren, die niet aan sport zijn gerelateerd.
Groepstraject
Een traject verwijst naar de af te leggen weg van A naar B. In het geval van coaching kan dit dus de weg zijn van hulpvraag naar het gewenste resultaat. Bij een traject zijn duidelijke tussenstations. Bij het woord traject denkt ook iedereen aan het afleggen van een bepaalde weg, het bewegen van station A naar station B.
Over de tijdsduur heb ik weinig informatie gevonden. Wel vind ik het belangrijk om toe te voegen dat het woord traject suggereert dat er een duidelijke bestemming is. Vertaald naar coaching heb je het dan over een duidelijk resultaat dat behaald gaat worden.
Groepsprogramma
Dan tenslotte het woord programma. Ik weet niet welk gevoel dit woord bij jou oproept, maar meer omvattend is het eerste dat bij mij opkomt. Als ik dan de definities er bij pak, past dat wel:
- Een tijdsplan voor een reeks gebeurtenissen
- Een serie activiteiten om een groter doel te bereiken
- Een hoofdproject dat bestaat uit een aantal deelprojecten / op zichzelf staande elementen
- Een geheel van activiteiten om een doel te behalen
- Een opsomming van wat gaat gebeuren
Dit zijn enkele beschrijvingen die ik ben tegengekomen. Net als bij traject ontstaat hier het gevoel van beweging. Je legt een weg af langs diverse punten (onderwerpen) om uiteindelijk een groter doel te bereiken. Hier past dan ook een langere periode bij, zoals bijvoorbeeld een half jaar of een jaar.
Mijn conclusie en interpretatie
Bij alle termen kun je verschillende omschrijvingen terugvinden. Dus het is vooral belangrijk dat je een term kiest, die jouw doelgroep ook gebruikt. Als jouw doelgroep het heeft over een cursus, waarom zou je het dan een training gaan noemen? Wel raad ik je aan (en dat ga ik zelf ook doen natuurlijk) om bij voorkeur vaste termen te gebruiken. Maak daarbij duidelijk wat jouw doelgroep kan verwachten. Ga je wel met praktische oefeningen aan de slag, of houd je het puur bij de theorie?
Wat betreft de tijdsduur, hanteer ik persoonlijk de volgorde van kort naar lang, zoals deze in dit blog is gebruikt. Dus:
- training (kort, om vaardigheden aan te leren)
- cursus (aantal lessen over 1 onderwerp)
- traject (route van A naar B met verschillende onderwerpen)
- programma (langer traject om een groter doel te bereiken, met verschillende onderwerpen)
De aanvulling die ik hierbij wil geven, is dat in mijn ogen een traject bestaat uit een serie onderwerpen, die echt logisch op elkaar aansluiten. Je kunt niet van stap 1 direct naar stap 4. Bij een programma heb je naar mijn mening meer op zichzelf staande onderwerpen, die je wel bewust aanbiedt in een bepaalde volgorde. Maar waarbij je wat makkelijker kunt afstappen van die volgorde en meer vrijheid hebt om precies dat onderwerp te kiezen waar de deelnemer op dat moment behoefte aan heeft.
Hoe kijk jij hier tegenaan?
Wat is jouw ervaring? Kun jij je vinden in de uitleg bij deze termen, of heb jij juist een heel ander beeld bij het gebruik van deze woorden. Mail me gerust om jouw mening hierover te geven. Ik hoor het graag.