In 6 stappen een boeiende training ontwikkelen

Je gaat er voor. Je wil jouw kennis met meer mensen tegelijk gaan delen, dus je gaat met (kleine) groepen werken. Nu alleen nog een groepstraining maken, zodat je aan de slag kunt. Alleen, hoe doe je dat? 

  • Waar begin je mee?
  • Hoe lang moet een training duren?
  • Hoeveel informatie kun je delen?
  • Welke informatie ga je delen?
  • Hoe zorg je er voor dat de deelnemers meedoen en vooral ook:
  • Hoe zorg je er voor dat de deelnemers echt iets leren?
In dit blog deel ik met jou het stappenplan dat ik zelf altijd gebruik bij het maken van een nieuwe training en dat ik ook aan mijn klanten geef. Door deze stappen te volgen, heb jij aan het einde je training klaarliggen om te geven. Ook is dit stappenplan geschikt als je bijvoorbeeld een workshop wilt uitwerken, of een masterclass. 
 

Ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan? Dit zijn de 6 stappen. 

6 stappen om training te ontwikkelen

De 6 stappen verder uitgelegd

Nu je deze 6 stappen om een training te ontwikkelen ziet, denk je misschien: ‘is dit alles?’ En ja, dit is alles. Alleen moet je het nu nog wel gaan doen. Daar loopt het vaak al op mis. Een stappenplan is handig, maar je moet wel alle stappen doorlopen om tot het gewenste resultaat, een goede training, te komen. Daarnaast zullen deze stappen ook de nodige vragen oproepen. Want wat bedoel ik met een inventarisatie? En wat zijn passende werkvormen? Hieronder worden alles stappen verder toegelicht. En heb je daarna nog vragen, neem gerust even contact met me op.

Stap 1: Start met je inventarisatie

Dit is misschien wel meteen de belangrijkste stap. Inventariseren. Deze stap wordt helaas maar al te vaak overgeslagen of afgeraffeld. En dat is zonde. Als je een goede inventarisatie maakt, heb je daar namelijk bij alle andere stappen plezier van. In deze eerste fase ga je o.a. kijken naar de doelgroep voor wie de training bedoeld is. Ook denk je in deze fase na over het soort training dat je wilt aanbieden: offline, online of een combinatie daarvan. En een belangrijke vraag om over na te denken is natuurlijk wat het doel is van je training of workshop. Ga je een training geven om bepaalde kennis en vaardigheden over te dragen, of geef je juist een workshop om daarna een aanbod te kunnen doen voor een bepaald programma? Als je dit niet helder hebt, kun je ook nog geen geschikt onderwerp kiezen.

 

 

Wil je weten welke vragen je allemaal moet beantwoorden bij de inventarisatie? Vraag dan hier het gratis template aan.

Stap 2: Kies je onderwerp

Uit de inventarisatie uit stap 1 komt naar voren wat het doel is van je training. Dan wordt het tijd om de onderwerpen van je training te kiezen. Uit je inventarisatie is als het goed is naar voren gekomen wat belangrijk is. Aan de hand hiervan kun je een selectie van de onderwerpen maken. Je kunt tenslotte niet alles wat je weet in een training verwerken.

Stap 3: Werk je training uit

Dit is een uitgebreide stap, want nu is het tijd om alle informatie te verzamelen, die je in je training wilt verwerken. Hieronder valt niet alleen de theorie die je wilt behandelen, maar ook bijvoorbeeld de juiste afbeeldingen, grafieken, misschien wel video’s etc.

 

In deze fase ga je ook het definitieve aantal modules / lessen bepalen. 

Stap 4: Zoek passende werkvormen

Een training wordt pas een goede training, als je er voor zorgt dat de deelnemers ook daadwerkelijk iets leren. Dat bereik je niet met alleen maar kennis overdragen. Je zult dus passende werkvormen moeten toevoegen, zodat de deelnemers niet alleen de stof leren begrijpen, maar ook leren toepassen.

Stap 5: Bedenk een passende introductie

Je kunt een training niet zomaar beginnen. Afhankelijk van het soort training en de duur van de training zul je dus 1 of meerdere introducties moeten bedenken om goed te starten. Bij een live training die over meerdere dagen verdeeld is, zul je dus meerdere keren aan het begin van de dag de deelnemers ontvangen. Wat doe je dan? En in het geval van een online training kun je nadenken over hoe je elke module opstart. Ontvangt de deelnemer dan een mailtje, of een videoboodschap? Want ook bij een training geldt: een goed begin is het halve werk.

Stap 6: Zorg voor een goede afsluiting

Wat voor de introductie bij stap 5 geldt, is ook van toepassing voor de afsluiting. Hoe sluit je een module af? Hoe sluit je een trainingsdag af? Op welke manier laat je de deelnemers naar huis gaan? Hoe pak je dat aan bij een online training? Het is verstandig om hier van te voren al over na te denken. Natuurlijk kunnen de details op een later moment ingevuld worden, zeker bij een live training. Ik heb deze stap echter bewust opgenomen, zodat je dit in ieder geval niet vergeet.

Aan de slag!

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan met je eigen training? Hartstikke mooi, ga er voor! Er is niets mooiers dan je kennis met een groep(je) te delen. Niet alleen geeft het jou als voordeel dat je op die manier meer mensen in minder tijd kunt helpen. Ook leren de deelnemers heel veel van elkaar. Dat is echt een belangrijk pluspunt ten opzichte van individuele coaching.


Dit stappenplan kun je gebruiken voor zowel het maken van workshops als trainingen. Wil jij NU echt de stap gaan zetten en je eerste workshop of training ontwikkelen? Doe dan mee aan deze pilot, die begin februari van start gaat. Dan weet je zeker dat je stap voor stap je eigen training of workshop gaat uitwerken, want ik neem je wekelijks mee door deze stappen. Zo kun jij aan het einde van het eerste kwartaal jouw training klaar hebben liggen, zodat je echt met groepen kunt gaan werken. Alle informatie over deze speciale pilot vind je HIER.


Twijfel je of een groepstraining op dit moment de beste stap is voor jou en je praktijk? Of heb je een andere vraag? Mail dan even naar irma@boeiendetrainingen. Dan overleggen we even en geef ik je mijn eerlijke mening of dit het moment is voor jou om met groepen te starten.