Is het werken met groepen wel iets voor mij?

Werken met groepen is voor de ene coach een droom en voor de andere coach een schrikbeeld. Dit schrikbeeld is vaak ontstaan door eerdere ervaringen, zoals een spreekbeurt op school of een presentatie tijdens een studie. Maar ook door verkeerde voorstellingen laten veel coaches zich weerhouden om het werken met groepen serieus te overwegen. Werken met groepen betekent namelijk niet per definitie dat je in een zaal op podium gaat staan met 100 deelnemers in de zaal. 

Irma staand bij flipover

Daarom wil ik je aan de hand van een aantal vragen bewust maken van wat je onder het werken met groepen kunt verstaan en wat dit praktisch gezien voor jouw praktijk kan betekenen. Ik ben benieuwd of jouw idee over het werken met groepen hierdoor verandert. Laat je me dit weten? Ik kijk uit naar je reactie

1. Waar denk jij aan bij het werken met groepen?

Als ik aan iemand vraag: “waar denk jij aan bij het werken met groepen?” krijg ik veel verschillende antwoorden. De ene coach ziet gelijk een grote zaal vol deelnemers voor zich, zoals je bij een event misschien wel eens hebt gezien. Een andere coach denkt bij het werken met groepen aan een workshop, waarbij eenmalig een groep van zo’n 8 tot 25 deelnemers bij elkaar komt om iets te leren over een bepaald onderwerp. Weer een ander denkt aan groepscursus waarbij een klein groepje mensen, bijvoorbeeld 4 tot 6, wekelijks bij elkaar komt in een wijkgebouw of kantoorruimte, of juist online of misschien wel aan de keukentafel.

 

 

Bij al deze voorbeelden wordt er gewerkt met groepen. Maar ik kan me goed voorstellen dat een grote zaal met 50 of meer deelnemers afschrikt. Terwijl een groepje aan een keukentafel of in een online sessie veel minder zenuwen oproept. Daarom aan jou ook deze vraag: “Waar denk jij aan bij het werken met groepen?” En wat doet dat beeld met je? Word je daar enthousiast van, word je juist zenuwachtig? En verandert dit als je een andere groepsvorm, zie voorbeelden hierboven, in gedachten neemt? Welke groepsvormen spreken je aan, welke niet?

2. Zie jij vooral voordelen of nadelen aan het werken met groepen?

Als je blij wordt van het werken met groepen, of in ieder geval van het beeld dat dit bij jou oproept, dan zie je waarschijnlijk ook veel voordelen hieraan. Denk bijvoorbeeld aan dat je in minder tijd meer klanten tegelijk kunt helpen. Of dat je niet bij iedere klant deels hetzelfde hoeft te vertellen. Of misschien zie jij wel vooral een financieel voordeel. 

 

Als je echter met hart en ziel jouw klanten individueel begeleidt, omdat je er van overtuigd bent dat je zo het beste maatwerk kunt leveren, dan zie je mogelijk vooral nadelen aan het werken met groepen. Dan denk je dat je de deelnemers in een groep niet meer voldoende persoonlijke aandacht kunt geven. Of je ziet niet voor je hoe je er voor kunt zorgen dat iedereen het gewenste resultaat kan behalen.

 

Hoe zit dit bij jou? Heb jij zelf ervaring met het krijgen van persoonlijke coaching en het volgen van een groepstraining? Wat heeft beiden jou opgeleverd? Kun je terughalen wat de voor- en nadelen waren van beide vormen van begeleiding? 

3. Heb jij een helder beeld van de mogelijkheden die er zijn om met groepen te werken?

Deze vraag is een logisch vervolg op vraag 1 en 2. Want er zijn talloze manieren waarop je met groepen kunt werken. De vraag is alleen: ben jij je hiervan bewust? Pas als je helder hebt welke mogelijkheden er allemaal zijn, kun je gaan inventariseren wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende opties. 

 

Werken met groepen kan bijvoorbeeld in de vorm van:

 • een workshop, eenmalig of een serie, live of online met interactie
 • een webinar of masterclass, met meer eenrichtingsverkeer
 • een groepscursus, groepstraining, groepsprogramma, waarbij je elkaar live, online of in een combinatie hiervan ontmoet
 • een event, 1 of meer dagen, live of online
 • een retreat, waarbij je een paar dagen met een groep de dag met elkaar doorbrengt
 • een online training, waarbij je lesmateriaal beschikbaar stelt en daarnaast wel/geen extra begeleiding aanbiedt
En hier zijn nog allerlei varianten op mogelijk, net zoals je zelf mag bepalen met wat voor groepsgrootte je werkt. Want wat vaak vergeten wordt, is dat als je 3 personen tegelijk begeleidt of van informatie voorziet, je dan ook al met een groep werkt. Daar zit niet echt een minimum aantal deelnemers aan vast.

4. Ben jij bereid om te leren om met groepen te werken?

Alle coaches die ik ken, volgen regelmatig bijscholingen, verdiepingscursussen of wat dan ook om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in hun vakgebied. En ook natuurlijk om zich verder te ontwikkelen of te specialiseren. Maar heb jij er ook wel eens over nagedacht om andere vaardigheden aan te leren, die je in je praktijk kunt toepassen? Ik weet haast zeker van wel! Want heb jij wel eens een traject gevolgd bij een businesscoach om meer te leren over het ondernemerschap? Of een training over het gebruik van social media of een marketinggerelateerde training om meer klanten aan te trekken? Of misschien wel een training om te leren hoe je kunt bloggen of, noem het maar op?

 

En dan natuurlijk ook de vraag: 

 

“Heb je weleens hulp ingeschakeld om te leren hoe je met groepen kunt werken?”

 

In de gesprekken die ik regelmatig met coaches heb, komt toch vaak de gedachte naar voren dat je dit maar gewoon moet kunnen. Goed, als er een stukje techniek bij komt kijken voor een online variant, dan is het nog wel oké om hulp te vragen. Maar rondom het inhoudelijk samenstellen van een training, workshop of groepsprogramma wordt dit niet snel gedaan. Want dan moet je dit opeens zelf kunnen. Want je kunt toch ook 1-op-1 begeleiden? Je weet toch al hoe je een traject moet samenstellen? Hoe moeilijk kan het dan zijn om ook met een groep te werken?

 

Als ik dan echter doorvraag waarom ze nog niet met groepen werken, dan komt de onzekerheid om de hoek. Want hoe zorg je er voor dat iedereen dezelfde leerroute doorloopt in de vooraf bepaalde periode? Hoe geef je die persoonlijke aandacht? En nog belangrijker: hoe houd je iedereen van de groep betrokken en hoe kun je er voor zorgen dat iedereen het gewenste resultaat behaalt?

 

Dit zijn allemaal dingen die te leren zijn. En als je eenmaal weet hoe je dit aanpakt, kun je dit keer op keer opnieuw toepassen, ongeacht de vorm waarin jij met een groep wilt gaan werken. 

 

Wat doen deze vragen met jou?

Met deze vragen wil ik je uitdagen om nog eens goed te kijken of het werken met groepen een waardevolle aanvulling kan zijn in jouw praktijk. En wees daarbij eens heel eerlijk. Wat kan het werken met groepen jou opleveren? Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • meer klanten
 • grotere expertstatus
 • meer tijd voor andere dingen
 • meer inkomsten

Maar vooral ook: wat kan het werken met groepen jouw klanten opleveren? Denk maar eens hieraan:

 • herkenning van lotgenoten
 • uitwisselen van tips en ervaringen
 • leren van elkaar
 • lagere investering dan bij een individueel coachingstraject
 • motivatie en inspiratie door en van andere groepsgenoten

Wil je met mij delen wat dit blog jou heeft opgeleverd?