Waarom het werken met een methode zo goed werkt

Een methode, ook wel stappenplan genoemd, is een geweldig middel om een doel te bereiken. Dat is gelijk ook 1 van de redenen waarom ik coaches aanraad om een methode te ontwikkelen voor in hun praktijk. In dit blog vertel ik je wat een methode is, wat de belangrijkste redenen zijn om met een methode te werken en waarom het zo goed werkt in de praktijk. Mits jouw methode goed in elkaar zit natuurlijk. Maar dat geldt voor alles.

Wat is een methode?

Een methode is een ander woord voor stappenplan. Met een methode leer jij je klant om stap voor stap van een bepaald beginpunt naar een gewenst resultaat te komen. Een methode is een middel om dat resultaat, dat doel te bereiken. Het is dus geen doel op zich. Je bent dus niet verplicht om continue vast te houden aan die stappen. Belangrijkste is om het eindresultaat te halen. 

 

 

Redenen om met een methode te werken

Er zijn 2 belangrijke redenen om met een methode te werken. Ongetwijfeld zijn er meer redenen te bedenken, maar ik beperk me hier even tot de (in mijn ogen) belangrijkste 2 redenen. Met name is eerste reden is belangrijk, omdat deze direct weerlegt dat je door het werken met een methode geen maatwerk meer kunt leveren. Dus dat is in mijn ogen alvast geen reden om niet met een methode te werken 😉

 

De eerste reden is dat het een handig hulpmiddel is om naar een doel, een resultaat toe te werken. Een methode vormt jouw plan van aanpak. Het geeft stapsgewijs weer in welke volgorde jij samen met de klant stappen kunt zetten om dat doel te bereiken. Jij weet dus op voorhand in welke volgorde je te werk kunt gaan. Ook heb je al helder welke stappen er allemaal gezet mogen worden. Met een methhode verklein je dus de kans dat je stappen overslaat of misschien zelfs vergeet.

 

Dit wil niet zeggen dat je altijd strak vast zit aan het stappenplan. Het is aan jou als coach om invulling te geven aan die stappen. Niet voor niets gaf ik al aan, dat de methode een hulpmiddel is en geen doel. 

 

Een tweede belangrijke reden om met een methode te werken is het geven van een houvast aan jouw klant. Door met een methode te werken, kun jij op een heel eenvoudige manier aan jouw klant laten zien, dat jullie stap voor stap op weg gaan naar het gewenste eindresultaat. Dit geeft vertrouwen. Op de eerste plaats omdat de klant op deze manier ziet dat er stap voor stap ergens naar toe wordt gewerkt en dat er geen grote sprongen nodig zijn. Daarnaast geeft het, als je een goede methode hebt, ook structuur aan het traject dat jullie samen doorlopen. Dat is zowel voor de klant als voor jou als coach fijn. Je weet waar je aan toe bent.

Waarom werkt een methode goed in de praktijk

Een goede methode vergroot de kans op het het behalen van het gewenste resultaat. Een goede methode bestaat immers uit een aantal zorgvuldig gekozen stappen, die 1 voor 1 een vooraf bepaald tussentijds resultaat opleveren. Bij iedere stap ga je uit van een beginsituatie, waarna je met behulp van leerdoelen naar het resultaat van die stap toe werkt. Hierdoor creëer je tussentijdse meetmomenten. Deze meetmomenten kun je gebruiken als evaluatiemoment. Zo krijg je na iedere stap helder of de klant nog op het goede pad zit om het eindresultaat te bereiken. Als dit het geval is, kun je door. Is dit niet het geval, dan kun je dus op tijd ingrijpen en je plan bijstellen. Op die manier het je gedurende het hele traject inzicht in de stand van zaken en kun je dus tijdig bijsturen. Met als gevolg dat je de kans op een succesvolle afronding van het traject enorm vergroot.

Werk jij al met een methode?

Ik ben erg benieuwd of jij al met een methode werkt in jouw praktijk. Zo ja, wat is jouw ervaring met het werken met een methode? En als je nog geen methode gebruikt, wat is daar dan de reden van? Ik lees jouw ervaring en de inzichten die je uit dit blog haalt in een reactie. 

 

En wil je graag eens brainstormen over het maken van je eigen methode, of wil je juist feedback ontvangen op jouw methode? Neem dan even contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Ik denk met alle plezier met je mee.