Wat de kip of het ei te maken hebben met jouw stappenplan

Wat was er eerst: de kip of het ei? Je hebt hier vast wel eens over nagedacht of over gediscussieerd. Wat mij betreft is dit een zinloze discussie, ik kom er in ieder geval niet uit. Toch wil ik deze vraag gebruiken om iets duidelijk te maken. Het is namelijk voor jouw stappenplan wel degelijk van belang dat je een keuze maakt wat er eerst is. De kip of het ei.

 

Afbeelding: www.pixabay.com

De kip of het ei

Om een keuze te kunnen maken, is het natuurlijk handig als je eerst voor jezelf formuleert wat jij onder de kip verstaat en wat voor jou het ei symboliseert. Voor mij is het ei het idee dat uitgewerkt gaat worden, of het probleem dat opgelost gaat worden. De vraag is dan: Start jouw coaching  (jouw stappenplan) met het broeden op dat ei, zodat het ei gaat barsten en de kip (de hulpvraag) tevoorschijn komt? Of start jouw coaching pas op het moment dat het ei gebarsten is en de kip met een duidelijke hulpvraag bij jou komt? Denk hierbij bijvoorbeeld aan jouw potentiële klant die het licht heeft gezien en weet dat er iets in zijn/haar leven moet veranderen. De klant kruipt vervolgens zelf al uit het ei naar jou toe voor hulp om begeleid te worden in de groei van kuiken naar kip.

 

Waarom moet je kiezen tussen de kip of het ei?

Als jij nu moest kiezen wat er eerst was, wat kies jij dan? Weet dat je geen verkeerde keuze kunt maken 😉 Het maken van de keuze is alleen wel belangrijk, omdat je een uitgangspunt nodig hebt. Je trekt immers meer klanten aan, als je duidelijk kunt aangeven bij welk proces, bij welk stappenplan jij hen het beste kunt helpen. Dus van welk startpunt naar welke eindbestemming begeleid jij jouw klanten?

Wil je weten wat mijn keuze is?

Natuurlijk heb ik mezelf ook afgevraagd of ik werk met de kip of het ei als uitgangspunt. In mijn geval start het met het ei. De kip legt namelijk het ei, het nieuwe idee. Dat idee kan daarna uitgewerkt worden tot een stappenplan, waaruit weer een workshop of training volgt.

Anders gezegd: een klant komt bij mij met het idee. Dat kan gaan om een stappenplan uit te werken of om een workshop of training te gaan geven. Vaak is dit nog niet helemaal duidelijk op het moment dat de klant contact met mij zoekt. Door hierover samen in gesprek te gaan en te brainstormen, wordt uiteindelijk het ei uitgebroed en komt de kip tevoorschijn. Maar voordat die kip er is, moeten we eerst dat ei hebben. Daarom begint mijn stappenplan altijd met een brainstorm o.i.d. om dat gouden ei uit te broeden.

 

Wat kies jij?

Voor jou kan dit natuurlijk anders zijn. Zoals gezegd: er is geen verkeerde keuze. Het is alleen belangrijk dat je goed nadenkt over jouw startpunt. Waar begin je samen met je klant?

Als je daar graag eens over van gedachten wisselt om dit helder te krijgen, vraag dan een gratis brainstormsessie aan. In een gesprek van ongeveer 20 minuten help ik jou om het startpunt van jouw stappenplan helder te krijgen, zodat je vanuit een goed doordacht en logisch opgebouwd stappenplan trainingen en workshops kunt gaan ontwikkelen.