5 simpele manieren om leuke werkvormen te vinden

Effectieve werkvormen zijn natuurlijk belangrijk om aan je training of workshop toe te voegen. Je wilt tenslotte dat je deelnemers iets leren. Als het dan ook nog eens een leuke werkvorm is om te doen, maak je de deelnemers helemaal blij. 

 

Daarom in dit blog 5 simpele manieren om aan leuke werkvormen te komen:

  1. Gebruik Google als je beste vriend
  2. Lees boeken over werkvormen
  3. Spieken mag
  4. Brainstorm met collega’s
  5. Haal inspiratie uit de sport voor actieve werkvormen

Heb jij nog een andere tip, dan hoor ik dat graag!

1. Gebruik Google als je beste vriend

Typ het woord werkvormen in op een Google zoekmachine en de resultaten vliegen tevoorschijn. Actieve werkvormen, didactische werkvormen, net wat je maar wilt. Om echt tot voorbeelden van werkvormen te komen, moet je soms even iets verder graven. Maar er zijn verschillende websites, waar complete werkvormen staan uitgewerkt. Kijk wat je er van kunt gebruiken en op welke manier jij dat in jouw praktijk met jouw deelnemers het beste kunt toepassen. Vaak geeft een voorbeeld al voldoende inspiratie om mee verder te kunnen.


Daarnaast ligt het er natuurlijk ook aan welke termen je gebruikt met zoeken. Zoek je algemeen op werkvormen, of juist specifiek op energizers, of voorstelrondje. Hoe specifieker je zoekt, hoe beter natuurlijk het resultaat 😉

2. Lees boeken over werkvormen

Door de huidige online wereld wordt vaak vergeten dat er ook nog altijd een schat aan boeken is. Dus ga eens naar de bibliotheek om te kijken wat je daar tegenkomt. Er zijn vele boeken geschreven over werkvormen. En ook in boeken over lesgeven of trainingen maken vind je vaak voorbeelden van (actieve) werkvormen. Denk ook bij boeken weer na over het zo specifiek mogelijk zoeken. Dus zoek eens naar werkvormen voor coaches bijvoorbeeld, in plaats van algemeen te blijven.

3. Spieken mag

Dit is misschien wel de beste tip die ik je kan geven. Spiek bij anderen wat zij aanbieden qua werkvormen. Juist als je zelf een training of workshop volgt, is het heel waardevol om daar op te letten. Je zit daar dan immers in de rol van deelnemer. Dus jij ervaart zelf wat een werkvorm op dat moment met je doet. Dat zal misschien niet altijd even leuk of fijn zijn. Want sommige werkvormen zijn confronterend. Als het je lukt om objectief te kijken naar welke werkvorm is toegepast en wat je daar van hebt geleerd, dan kun je pas echt een goede keuze maken of die werkvorm ook geschikt is voor jouw training.

4. Brainstorm met collega's

Je hoeft het natuurlijk niet allemaal alleen te doen. Als je niet in de gelegenheid bent om trainingen van anderen bij te wonen, vraag dan eens naar ervaringen van collega’s. Of spreek met een paar collega’s af om eens over het onderwerp werkvormen te brainstormen. Op die manier krijg je ook weer inspiratie om mee aan de slag te gaan. Ook zul je dan ontdekken dat je door een kleine aanpassing een geheel nieuwe, eigen werkvorm kunt creeren. Dat maakt het geven van een training natuurlijk nog leuker!

 

Bovendien krijg je door de input van collega’s ook een bredere kijk op dit onderwerp. De kans is namelijk groot dat zij een andere voorkeur hebben qua werkvormen. Zo kun je dus je blik verruimen en nog beter tegemoet komen aan de wensen van jouw deelnemers. Want ook zij zullen niet allemaal dezelfde voorkeur voor leren hebben.

5. Haal inspiratie uit de sport voor actieve werkvormen

Als sportliefhebber is het natuurlijk niet gek dat ik juist deze tip geef. Maar ook als je niet van sport houdt, is deze tip wel heel waardevol. Bij sporttrainingen is het immers de bedoeling om de sporters letterlijk in beweging te krijgen. En dat is nu juist precies wat het zo waardevol maakt. Mensen leren beter als ze in beweging zijn. Dus aan jou de uitdaging om ook voor beweging te zorgen in jouw training door dit soort werkvormen te kiezen. 

Als alternatief kun je ook kijken naar andere spelletjes, die niet perse op een sportveld plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan spellen die kinderen doen bij het buiten spelen. Of trek eens een spelletjeskast open op zoek naar ideeën. Je doet er jouw deelnemers een groot plezier mee, als ze tijdens een training niet constant op een stoel hoeven te blijven zitten 😉

Waar haal jij jouw inspiratie voor werkvormen vandaan?

Hierboven heb je een aantal ideeën gekregen waar je op zoek kunt gaan naar werkvormen voor jouw training of workshop. Sommigen liggen misschien heel erg voor de hand, maar kijk verder dan je neus lang is. Durf eens iets nieuws te proberen en af te wijken van wat iedereen al doet.

Wil jij in een reactie delen, waar jij de leukste werkvormen hebt gevonden? En heb je vragen over het gebruik van werkvormen in je training of workshop, neem gerust even contact met me op. Dan denk ik graag met je mee!


Veel spelplezier toegewenst in je volgende training!